Firmele de hosting romanesti si protejarea drepturilor de autor
Zilele trecute vorbeam despre furtul de continut si firmele care fura continut si incercam sa identific modalitati de a indrepta lucrurile.
Sint 3 posibilitati de a indrepta lucrurile:
- trimiti un mail de somatie
- faci public furtul
- ceri firmei de hosting sa ii someze
Ultima solutie e sa ceri firmei care ii hosteaza sa scoata continutul furat.
Intr-o tara cat de cat civilizata se pune pret mare pe protectia consumatorilor si drepturile de autori. Nu si in .ro, probabil multi stiti asta.
In .ro email spamul se numeste email marketing, iar web spamul poarta denumirea de optimizare web.
De spam sintem responsabili cam toti, indiferent de domenii, direct sau indirect toleram sau sustinem tacit spamul. De la firmele de gazduire romanesti, pana la forumuri si bloguri. Stiu, e o morala de 2 lei, spamul e inevitabil si folositor chiar.
Totusi, cei care creaza continut sint sau ar trebui sa fie sub protectia drepturilor de autor, legile acestei tari sint instare sa protejeze opera creata. Problema e ca cei care ar trebui sa se supuna legilor, nu o fac.
Defapt, ca tot romanul…. cei care pot lua masuri, gasesc diferite motive pentru a nu o face.
Uite si un raspuns dat de un detinator de firma de hosting:
Krumel: 1. stii care e legea americana pentru protejarea continutului unui site, pentru site-urile care ofera hosting
Krumel: 2. daca stii firme romanesti de hosting care la o reclamatie ar putea sterge un site de a ei
Krumel: ma refer daca eu as face o reclamatie la firma pe care o reprezinti ca un site pe care il gazduiesti imi fura continut, tu l-ai soma sa scoata acel text?
Owner: nu cred
Owner: pt ca nu am dovada ..nu sunt instanta
Owner: daca ai o hotarare jud…da
Numele firmei si al persoanei nu conteaza, persoana are o sansa in a indrepta lucrurile.
Pana la urma complicitatea e destul de mare, firmele de hosting sustin constant clientii de spam, ne luand in calcul faptul un astfel de client le-ar putea strica reputatia.
Acum un an de zile, imi aduc aminte, un prieten ce avea un site ce prelua continut prin RSS si care nu specifica sursele, a fost suspendat de catre firma de hosting ca urmare a unei reclamatii si a invocarii legii americane fata de care firma de hosting se supunea.
Ma intreb in cazul firmelor romanesti de gazduire, cam care ar fi atitudinea. De la o firma am aflat deja raspunsul si sint dezamagit.
Stiti firme romanesti de hosting care ar considera dovezile de tipul celor postate pe blogul asta ca fiind clare si indeajuns?
Sau e nevoie de tribunal….pentru ambii…hosting si hot?
Seobugz sau seo spam?
Un client imi spune azi ca a facut un test seo pe un site special care are un tool de seo. Se numeste seobugz, un tool despre care am mai auzit si am mai discutat.
Smecheria e simpla, una din ele: iti pui site-ul la verificat si el iti da o estimare (destul de eronata) despre nivelul de optimizare al site-ului. Nimic deosebit, sint sute de astfel de tool-uri seo.
Faza e ca Seobugz foloseste aceste rezultate in scop propriu prin pastrarea rezultatelor, punerea de nofollow catre detinatorii de site-uri si indexarea acelor pagini.
BunnyFace aka Razvan Girmacea (sau 22222 pe unele forumuri pe unde si-a construi IBL-uri pentru site-urile proprii) care dezvolta multe alte site-uri care folosesc informatia postat in scop propriu de indexare fara a da link back userilor, e un cunoscut spamer, cel putin asa il recomanda cautarile pe Google. Intentia lui de a-si curata numele e cam inutila. Indeletnicirile sint aceleasi.
Abia dupa discutia de pe Softpedia, omul a pus un TOS, pe care oricum nu il respecta.
Websites tested for SEO bugz: 23227 Valid HTML websites: 8.1% Website with
: 48.0% Website with friendly links: 72.1%
site:seobugz.com
Si ca za vezi cine a mai cazut in "plasa": realitatea.tv, protv.ro, forum.softpedia.com, forum.seopedia.ro, zoso.ro, seopedia.org, iseom.com.
Acum vine si intrebarea:
Mai Mezei sau zoso, ai avut nevoie de un asemenea tool?
Astia de la Softpedia, Seopedia sau alte firme SEO, folositi astfel de tool-uri…voi care stiti ce e SEO?
Sau poate cei de la realitatea.tv, protv.ro?
Daca da, atunci ati luat teapa.
Daca nu, atunci cineva se foloseste de datele respective pentru a crea pagini indexate in Google. In plus brandul va e folosit fara acord.
Razvane, in Odo nu ai sanse sa intrii pentru ca nu ai ce cauta acolo, iar de spam ar trebui sa te lasi, oamenii au mai deschis ochii intre timp.
N-am nimic cu tine, doar ca ceea ce faci tu nu e black hat sau mai stiu eu ce altceva, ci e un spam de nivel jos… intre timp lucrurile au evoluat.
ArtMedia Insight si textele furate
In urma cu vreo jumatate de an, cam prin 7 decembrie 2007 scriam despre un viciu destul de grav si inutil in .ro, si anume, furtul de continut.
E foarte simplu sa iti gasesti continutul furat pe alte site-uri, Google, Yahoo! sau Copyscape sint tool-uri utile.
Problema e cum faci ca acei care ti-au furat continutul, sa il scoata de pe site-ul lor astfel incat sa beneficiezi din plin de unicitatea textului scris.
Periodic obisnuiesc sa verific daca unele articole Seo apar si pe alte site-uri. Zic "unele" pentru ca cei care fura continut sint destul de mofturosi, furand doar ce e de "actualitate".
Prin 03.07.2008 m-am apucat de verificat, treaba e foarte simpla si foarte clara. I-am gasit repede, se numesc ArtMedia Insight SRL si au texte furate de pe Seo-point.com. Postarile sint facute pe artmedia-dev.com
Ca o persoana civilizata si crescuta in spirit politicos al web-ului, m-am gandit sa trimit o somatie intai:
Buna seara domnule Radu Alexandrina
Ma numesc Curcudel Gabriel si sint detinatorul site-ului http://www.seo-point.com si al firmei Joint Point.
Am primit un raport, de la o firma speciala de drepturi de autor, prin care ni se semnaleaza ca site-ul dumneavoastra a afisat text ce apartine Joint Point.
Dovezile:
http://artmedia-dev.com/seo.htm
>http://www.copyscape.com/view.php?o=999&u=http%3A%2F%2Fartmedia-dev.com%2Fseo.htm&t
=1215106871&s=http%3A%2F%2Fwww.seo-point.com&w=48&c=
si textul de pe site-ul meu:
http://www.copyscape.com/original.php?o=999&d=1008#copyscape_startDeasemenea se are ca ati luat o parte din continutul de pe http://www.optimizari.ro/ , respectiv primele 2 paragrafe pe pagina ce prezinta si textul luat de pe site-ul meu.
Nu in ultimul rand aveti text luat si de pe alte pagini apartinand http://www.optimizari.ro:
http://www.copyscape.com/view.php?o=2456&u=http%3A%2F%2Fartmedia-dev.com%2Fseo.htm&t
=1215109005&s=http%3A%2F%2Fwww.optimizari.ro&w=61&c= >
http://www.copyscape.com/original.php?o=2456&d=2465#copyscape_startCa urmare a acestor dovezi va somez, si cred ca si cei de la Softis SRL sint in acelasi gand cu mine, sa scoateti de urgenta textele ce apartin altor firme decat ale dumneavoastra.
Va somam ca in termen de 3 zile sa scoateti acele texte de pe site-ul dumneavoastra. In caz contrar vom cere MXHOST.RO sa suspende gazduirea de continut furat, conform regulilor de gazduire in viguare.
Astept(am) un raspuns clar si rapid din partea dumenavoastra, astfel incat sa nu fie nevoie sa ajungem la masuri legale.O seara placuta,
Curcudel Gabriel
Joint Point

Mail trimis si celor de la optimizari.ro pentru solidarizare. Se pare ca nu sint asa interesati de faptul ca o parte din continutul lor e pe alt site, fara acordul lor.
Sau cel putin nu s-au manifestat inca… problema lor.
Intre timp realizez ca site-ul nu e gazduit pe MXHOST.RO, ci pe ETP.
Sint 3 posibilitati de a indrepta lucrurile:
- trimiti un mail de somatie
- faci public furtul
- ceri firmei de hosting sa ii someze
Primele 2 le-am facut deja, urmeaza sa vad firma de hosting ce zice. Intr-un alt post sa ridic o alta problema legat de hosting si furtul de continut sau gazduirea de materiale electronice ilegale.
Nu ma astept ca textele sa fie scoase, dar lucrurile e bine sa fie spuse.
Actualizat: MXHOST.ro are serverele de gazduire la ETP data center.
Intalnire ODP la Bucuresti
O noua intalnire ODP, de data asta la Bucuresti, pe la sfarsitul lui august.
E a doua intalnire ODP pe anul asta dupa ce in primavara am mai realizat una in Iasi.
Sper sa vina multi editori, sint multe de discutat.
Daca aveti sugestii de subiecte legate de editarea in World/Romana, postati in comentarii. O sa le aduc in discutie la intalnire.
Se preconizeaza a tine vreo 3-4 zile, deci trebuie sa imi caut si cazare.
Sugestii? ![]()
Prezentarea project management de la ODO
Prin amabilitatea lui Ilie Ghiciuc si Vlad Bodi (Code40), postez si prezentarea avuta de ei la intalnirile "Oameni din online".
Uite ca OdO are initiative bune, in special pentru sharingul de materiale si informatii din interiorul clubului.
Pentru versiunea Fullscreen folositi optiunea view presentation. Specific asta pentru ca multi m-au intrebat cum pot vedea materialele in versiune Fullscreen.
Pana la urmatoarea intalnire…. ![]()